Tumor i centralnervesystemet (CNS) hos børn

Denne side indeholder grundlæggende  information om tumorer i centralnervesystemet hos børn. Al tekst vedrørende hjernekræft hos børn er oversat med tilladelse fra ASCO (Americian Society of Clinical Oncology). Læs den originale tekst her.

En tumor i centralnervesystemet (CNS) opstår, når normale celler i hjernen eller rygmarven ændrer sig og vokser ukontrollabelt og danner en svulst. En tumor (svulst) kan være kræft eller godartet. En kræft tumor er ondartet hvilket betyder, at den kan sprede sig til andre dele af kroppen. En godartet tumor betyder, at tumoren med stor sandsynlighed ikke vil sprede sig.

CNS tumorer er særlig problematiske, fordi de kan påvirke områder i hjernen, der koordinerer tanker, følelser, bevægelse m.m. Derudover kan det være en udfordring at behandle CNS tumorer, fordi det omkringliggende væv kan være afgørende for, at kroppen kan fungere.

Hjernen udgør centeret for tanker, hukommelse og følelser. Den samordner/koordinerer de fem sanser som udgør lugtesansen, følesansen, smagssansen, hørelse og syn. Hjernen koordinerer også bevægelse og andre basale kropsfunktioner herunder hjerterytmen, blodcirkulationen og vejrtrækningen. Rygmarven består af nervebaner, der transporterer information frem og tilbage mellem kroppen og hjernen.

 

CNS

HJERNENS ANATOMI
Hjernen består af fire områder: Storhjerne (Cerebrum), Lillehjerne (cerebellum), hjernestamme og bindevævshinder (meninges).

Storhjernen, eller Cerebrum, er den største del af hjernen, og består af to hjernehalvdele opdelt i fire lapper der koordinerer specifikke funktioner.

  • Pandelappen samordner fornuft, følelser, problemløsning og dele af tale og bevægelse.
  • Isselappen samordner følelsen af berøring, tryk, smerte og temperatur.
  • Tindingelappen samordner hukommelse og høresans.
  • Nakkelappen opfanger og bearbejder synsindtryk.

Lillehjernen (Cerebellum) er lokaliseret under storhjernen (cerebrum). Lillehjernens primære funktion er koordination og balance.

Hjernestammen, som er den nederste del af hjernen og bindeleddet til rygmarven, kontrollerer livsnødvendige funktioner så som hjerterytme og vejrtrækning.

Meninges er de bindevævshinder, der omgiver og beskytter hjernen og rygmarven.

 

TYPER AF CNS TUMORER
Der er mange forskellige typer CNS tumorer. Nogle er ondartede og vil med stor sandsynlighed vokse og sprede sig. Denne slags tumorer benævnes ofte aggressive eller høj-grads tumorer. Andre typer er mindre aggressive og benævnes lav-grads tumorer. Endelig er der godartede tumorer, der med stor sandsynlighed ikke vil vokse og sprede sig. Nedenstående CNS tumorer er de mest udbredte blandt børn:
 

Astrocytom

Desmoplastisk infantil ganglioglioma

Ependymoma

Hjernestamme gliom

Germinalcelle tumor

Kraniofaryngeom

Medulloblastoma